NÄDAL 13: TEISTMOODI IT

Nädal 13 sai kuidagi väga ootamatult läbi, nii ootamatult, et alles 14. nädala esmaspäeval avastasin, et blogipostitus jäi üldsegi tegemata, sest ei lisanud vastava kirje enda Google kalendrisse. Tunne oli küll selline, et vaatasin küll oma kalendrit ja plaanis oli sinna vastav märksõna "Blog" lisada, kuid mõte jäi kaduma.

See toob mind selle (juba eelmise) nädala teema juurde: tugilahendus/ -tehnoloogia, mis lihtsustab puuetega inimeste elu. Hiljuti vaatasin ka video, mis kirjeldas, kuidas üks meesterahvas oli oma kehas "kinni" pea 12 aastat. Ta ei saanud liigutada, rääkida, kuid sai kõigest aru, kuulis ja suutis mõelda - kuid ei saanud seda kõike öelda ega end liigutada. Ja olen kuulnud päris mitmest taolisest juhtumist, kus täiesti terve inimene on muutunud ühel päeval halvatuks ja olnud sellises olekus paar kuud, kus ta ei suutnud rääkida, iseseisvalt hingata, liikuda.

Nende teemadega seoses sain tuttavaks sellise tugilahendusega, kus arvuti suudab tuvastada sinu silmaliigutuse järgi, mida sa tahaksid öelda. Selleks võib olla näiteks ekraanil olev klaviatuur, kus sa vaatad erinevaid tähti ning arvuti tuvastav ära, mis sõna sa soovid kokku panna. Seejärel kuvab arvuti vastava sõna ekraanile või siis ütleb selle välja (olemas ka erinevate häälte valik).

Üks näide on GazeSpeaker, teine on näiteks Stephen Hawking'i poolt kasutatav ACAT. Mõlemad tarkvarad on tasuta ning neid võib kasutada erinevatel seadmetel. Programmidega saab inimene kontrollida oma emaili, sisestada teksti, surfata internetis, avada arvutis olevaid faile. Mõlema puhul on kasutatud ka text-prediction lahendust, kus teksti sisestamisel arvuti pakub sulle välja, kas mõtled kirjutada sellist sõna. Mõlemad lahendused on saadaval mitmes keeles.

Arvan, et antud lahendused on väga vajalikud liikumisraskustega inimeste jaoks, eriti kuna tänapäeva meditsiin võimaldab liikumisraskustega inimestel kauem elada: näiteks ALS (Amyotrophic lateral sclerosis - jällegi sama haigus, mis on Stephen Hanwking'il) puhul surid inimesed varem hingamisraskuste pärast oma haiguse algusfaasis, Hawking on aga juba 75-aastane. 







Kommentaarid