NÄDAL 10: HÄKKERIKULTUUR

See nädal kirjutan lühiarvustuse Eric S. Raymond juhendile "How to Become a Hacker". 

Missugune on häkkeri suhtumine maailma ja kuidas näeb välja häkkerikultuur? Eelkõige peaksid uskuma vabadusse: sõna-, teo-, info- ja koodivabadusse. Eesmärk ei ole siin kellegi "häkkimine", info või raha varastamine, siin on tegemist juba kurjategijatega, vaid pigem õigluse eest võitlemine. Heaks näiteks on Wikileaks, kus tegemist on mittetulundusliku organisatsiooniga, mille eesmärk on salastatud poliitilise info avalikustamine. Nad ei varasta seda infot ning ei küsi pärast lunaraha, vaid koguvad infot ning avalikustavad seda inimeste "valgustamiseks".
Häkkeritele on iseloomulik suhtumine "aeg on raha". Ühtegi probleemi ei peaks lahendama kaks korda, austa teiste inimeste tööd ja aega. Kui sul on leitud lahendus, siis teistega jagamine peaks olema sinu moraalne kohustus. 
Suhtumine ei asenda kompetentsi - võid küll uskuda vabadusse, kuid ainult suhtumisega sa kaugele ei jõua. Õpi programmeerima, võiksid alustada Pythonist, Java tuleb alati kasuks, samuti C/ C++, Perl ja LISP. Õpi tundma erinevaid lähenemisi, erinevaid keeli.
Kasuta avatud lähtekoodiga Linuxit või BSD Unixitesti. Windowsi ja Mac'i on küll võimalik sisse häkkida ja mõned osad neist operatsioonisüsteemidest on avatud koodiga, kuid selleks pead üks eriti kõva tegija olema. 
Õpi kasutama veebi ja kirjutama HTMLi. Alusta lihtsamast - tee paar veebilehte täiesti nullist valmis, kuid vaata, et neil oleks ka hea sisu.
Vaata, et sul oleks inglise keel suus. Kui sa ei oskad piisavalt hästi inglise keelt või ei viitsi oma grammatikavigu parandada, siis teised häkkerid ei võta sind tõsiselt. Samuti ei jõua sa kaugele kui sinu kood näeb välja umbes selline (lihtlabane Python näide):
arv = int(input("Sisesta üks arv: "))
print (arv
Eesti häkkerid saavad küll sinust aru, enne naeravad su muidugi välja, kuid välismaalastele oma koodi jagades peaksid neid olemeid seal tõlkima ja seda aega võiksid ju kulutada pigem huvitavate probleemide lahendamisele.
Kokkuvõttes tahan öelda, et seda juhendit peaks lugema igaüks, sest isegi kui sa ei ole IT-ga üldsegi seotud, siis häkkerikultuurist saab inspiratsiooni ka oma tavaelu muutmiseks. Samuti sain teada, et pärishäkkerid ei olegi nii kurjad viiruste kirjutajad, kes vaid tahavad su krediitkaardi infot varastada.


 

Kommentaarid