NÄDAL 9: IT JUHID

Selle nädala teemaks on tuntud IT juhid Eestist ja mujalt ning nende juhtimisstiilid- ja rollid. Postituses ei taha ma aga tsiteerida Steve Jobsi elulooraamatut või artikleid Mark Zuckerbergist, vaid soovin kirjutada kahest minu kolleegist ja sõbrast - Veriffi juhtidest.

Kaarel Kotkas on Veriffi CEO ja asutaja. Oma karjääri alustas ta juba varajases lapsepõlves ning koolis tegeles aktiivselt õpilasfirmade loomisega. Vaatamata oma vanusele, nimelt on Kaarel vaid 23-aastane, suudab ta juhi rolle suurepäraselt täita ning tunneb end sellel positsioonil väga mugavalt. Kõige paremini tulevad tal välja juhi (leader) roll ja arengumootori (change agent) roll. Kaarli juhtimisstiil on juht-sõber-mentor, kus kõik osad on ilusti tasakaalus. Tema visioon on, et Veriff on üks väike (või tulevikus juba kekmine ja suur) perekond, kes naudib koos töötamist. Vajadusel saavad meeskonnaliikmed teha küll tööd distantsilt, kuid kogu mõte on, et me käime kontoris, suhtleme omavahel, arutame silmast silma mingisuguseid ülesandeid ja probleeme. Kogu meeskond teab, kus ettevõte hetkel asub ja kuhu tahetakse jõuda. Ettevõte toetab oma töötajaid nii töös kui ka väljaspool tööd, meeskonnaliikmetel on ka kõrvalprojektid, hobid, sport, kool. Samal ajal tegeleme Veriffiga täistööna.

Janer Gorohhov on Veriffi COO, Kaarli parem käsi, kellel on olemas ka oma kõrvalprojekt nimega Seisuk (nuti-kontorilaud). Janeri juhtimisstiil on õpetaja-sõber-treener. Kõige paremini tulevad tal esile treeneri (coach) ja mentori (mentor) rollid. Janer arvab, et isegi kui ettevõttes on kõik hästi, siis edasiliikumiseks peaksime mingisuguseid probleeme juurde tekitama, sest just probleemid toovad esile kitsaskohti, mille kallal tasub tööd teha - see muudab ettevõtet veel paremaks. Tema moto on "Keskendume lahendusele, mitte probleemile".

Nende kahe juhi analüüsimisel tooksin välja, et heaks IT juhiks saab kindlasti õppida, kuid õppida mitte just juhiks olemist, vaid õppida inimeseks olemist. See tuleb aga vaid kogemusega.


Kommentaarid