NÄDAL 12: KASUTATAVUS JAKOB NIELSENI JÄRGI

Sel nädalal kirjutan positiivsest ja negatiivsest kasutatavusest veebis Jakob Nielseni järgi. Kuna otsin hetkel aktiivselt endale korterit, siis võrdlen omavahel selliseid keskkondid nagu kv.ee ja city24.ee

Õpitavus - kui rääkida näiteks minu vanavanemate kogemusest, siis tundub, et kv.ee on intuitiivsem. Kogu disain on paremini läbi mõeldud (kuigi mõlemad keskkonnad näevad tänapäeva mõistes juba veidi vanamoodsad).

Tõhusus - kv.ee lehel saaks kasutaja kiiremini oma toimingud tehtud. Kõik põhikriteeriumid, mille järgi korterit otsida on keskkonda sisenedes kohe suurelt keskel välja toodud. Näide: mille järgi otsitakse korterit? Enamasti on esimeseks kriteeriumiks ikka asukoht. Kv.ee-l on selleks olemas kaks rippmenüüd "Maakond" ja "Linn", kui need on valitud, siis tuleb kõrvale kohe linnaosa valik, meeldiva linnaosa kõrvale võib panna linnukese. 
Samal ajal on city24.ee lehel mõned tähtsad kriteeriumid, mida võiks kohe näha, millegipärast ära peidetud. Näide: aadressi peab käsitsi sisestama või vajutama eraldi "Piirkonna valik". Vajutades ilmub pop-up, kus sa saad neid piirkondi oma listi lisada. Kui oled valmis ja tahad siis midagi muuta, peab selle pop-up'i uuesti avama.

Meeldejäävus - arvan, et kv.ee lehe loogika jääb kasutajal paremini meelde. Minu vanavanemad üritavad vältida city24.ee lehte ning eelistavad kasutada kv.ee.

Vead (tegelikult veakindlus) - kasutaja ei saa eriti vigu teha. Märksõnade otsingusse võib kirjutada sellise sõna, mida süsteem ei leia, aga siis ta ka ütleb, et "Ei leidnud ühtegi vastust". Kasutaja võib vajutada korterile, mis on juba keskkonnast kustutatud, kuid siis tuleb ka vastav leht, et "Ei leidnud kuulutust". Need nimetatud vead ei ole tõsised ning ei tulene kodulehtede enda vigadest, vaid kasutajast.

Rahulolu - kasutaja on arvatavasti rahul mõlema keskkonnaga, sest mõlemad rahuldavad tema vajadusi.

Kasulikkus - mõlemad keskkonnad täidavad oma eesmärki, näitavad kinnisvarakuulutusi, maaklerite või firmade kontakte, hinda jne. Üks kriteerium city24.ee lehel, millest isiklikult ei saa aru on "Kaugus Tallinnast". Mõistan neid kasutajaid, kes näiteks ei taha üürida või osta kallimat korterit Tallinnas, kuid tahavad olla selle lähedal. Kuid samas arvan, et kui inimene kavatsed osta endale korterit Kiili vallas või Maardus, siis neil on enne keskkonda sisenedes juba mingisugune põhiarusaam olemas sellest, mis kohas nad tahaksid elada.
Samuti on city24.ee lehel puudu sellised valikud nagu "Rõdu", "Parkimine", "Saun" ja "Panipaik", mis on kv.ee lehel olemas. Need on ülimalt kasulikud ja tähtsad kriteeriumid.

Nagu näha, siis eelistan kv.ee, kahju, et nad tõstsid oma hindu ja seetõttu on paljud firmad ja eraisikud viinud oma kuulutusi city24.ee lehele. 


Kommentaarid